top of page

Collectie Van Lien – Put

Een eigenzinnige collectie hedendaagse figuratieve, abstracte en geometrische kunst.

 

De ontstaansgeschiedenis.

Als verzamelaars kwamen we in het begin van de jaren negentig in de kunstwereld.

Dat betekende contacten met veel kunstenaars en galerieën. Het besluit om uitsluitend hedendaagse kunst te verzamelen kwam voort uit de gedachte dat kunstgeschiedenis bestaat bij de gratie van continuering. Zorgen dat in jouw tijd de kunstenaars een bestaansrecht hebben.

De verzameling groeide en groeide en op enig moment vroegen we ons af: hoe gaan we verder?

In 1999 namen we het besluit er een galerie en museum voor te maken. Zo ontstond Stichting Museum Van Lien. Het museum om exposities te maken met werken van buiten en uit eigen collectie, en de galerie om inkomsten te genereren zodat alles budgettair neutraal zou kunnen verlopen. Altijd zonder subsidie en met niet-betaalde vrijwilligers (inclusief wijzelf). 

De stichting was daardoor actiever en vindingrijker en droegen wij op die manier bij tot vitalisering van de samenleving. Uiteindelijk deden wij dit met een team van 28 medewerkers.

In 2012 zijn we met de galerie gestopt; deze gaf tijdens de financiële crisis meer kosten dan opbrengsten. In 2015 zijn wij ook met het museum gestopt. De gehele organisatie werd te zwaar, de vrijwilligers en wij werden steeds ouder. Ons motto was dan ook: stoppen op het hoogtepunt.

In 2017 hebben we het pand aan de Kadedijk 2 te Fijnaart verlaten en is de totale collectie ondergebracht in ons depot in Breda. De opgeslagen collectie hebben wij helemaal opnieuw bezien, om de staat waarin de werken verkeren vast te stellen.

RSM120914-017 kopie.jpg

Foto Frans Strous

Foto Frans Strous

bottom of page